Marc's Fietssite

10.341 km

Ondanks het feit dat het in de maand december 28 dagen regende, ben ik toch vlot over de kaap van de 10.000 km geraakt!  Een kleine 200 km meer dan vorig jaar.

Maar met 56.000 hoogtemeters wel bijna 10.000 hoogtemeters minder dan verleden jaar.

En dit terwijl ik 3 keer in spanje was en nog naar de Vogezen geweest ben!

De reden is niet ver te zoeken, mijn heupprothese.

Ik ben er een ganse tijd uitgeweest en nadien tijdens de revalidatie heb ik ook een aantal maanden hellingen vermeden!

Verder was het nochtans een leuk fietsjaar.  Het hoogtepunt was de meerdaagse met de fietslub WTC Relst.  Met meer dan 40 man naar Calpe, en  5 dagen heerlijk fietsen!

 

Het meest besproken op fietsgebied was natuurlijk Lance Armstrong. 

Ik keur absoluut niet goed wat hij deed, maar wat hij deed, was dit anders dan zijn collega's in het peloton?  Als we eerlijk zijn, neen !  Hij deed het alleen veel beter !

En al de "gepakte" dopingzondaars wijzen nu maar al te graag in Armstrongs richting om zo hun eigen verleden te minimaliseren!

En dan zijn er nog enkele grote dossiers hangende!  De waarheid over Rabobank komt ook wel eens aan het licht, maar daar gaat men niet zo hard naar op zoek !

In het voetbal zouden ze zeggen, " op de man spelen" !

Coll de rates

 

Wat hebben Alessandro Ballan en ik gemeen?

De coll de rates !

Meer bepaalt, we zijn er allebei al gevallen in de afdaling.

Alleen viel de schade bij mij mee,  bij Alessandro Ballan iets minder!

Gebroken dijbeen, gebroken rib, geperforeerde long.  Ondertussen, enkele dagen na de feiten heeft men ook zijn milt verwijderd en zijn er problemen met een nier.  Het is dus nog niet gedaan! 

Hopelijk komt het toch allemaal wat in orde!

De coll de rates begint in Parcent, een 15 tal kilomter van Calpe, en is daar de bekendste coll in de buurt.  Een mooie, gelijklopende , niet echt zwaar.  In de afdaling haal je natuurlijk wel snelheid, en dan is het snel gebeurd !  zie meer bij MARINA ALTA bovenaan!

 

10.000 km !!!!

"Het is gebeurd" zou Eric Van Looy zeggen!  Vandaag 15/12 , net voor het binnenrijden van Begijnendijk kwam ik aan 10.000 km dit jaar!  De laatste weken schoot het nochtans maar traag op.  Slecht weer, glad, ziek...   Verleden jaar kwam ik 4 dagen eerder aan dit getal.

De topweek was in juli waar ik aan meer dan 600 km kwam op 8 dagen tijd.

De laatste 4 jaar heb ik ongeveer rond de aarde gereden op de fiets.  Telkens ergens rond die 10.000 km.  Veel meer kan ik er niet uithalen denk ik, maar dat hoeft ook niet, het is goed zo!!

De hel van weit

Ik heb het al een tijdje voor me uit geschoven, het MTB seizoen!  Bij die van Kampenhout moest ik helpen omdat dit een organisatie van de club was.  Volgend weekend is er ook een mountainbiketocht in het naburige Weerde :  de hel van Weit.  Als ik mag kiezen, ik verkies toch meer de asfalt dan de modder.  Dat komt natuurlijk omdat ik er geen echte held in ben.  Veel te laat mee begonnen, en veel te veel schrik om op mijn gezicht te gaan!  Maar misschien moet ik toch eens het veld induiken, wie weet is het nog plezant ook !

10.000 km

De 10.000 km komen dichterbij, maar heel traag.  Het is dikwijls erg slecht weer en de laatste tijd heb ik al enkele keren moeten afzeggen door ziekte.

Het gaat in ieder geval nipt worden!  Spannend !

Vamos a la playa

2012 is nog niet gedaan maar de voorbereidingen voor 2013 zijn al van start gegaan!

In april ga ik met Koen een weekje fietsen naar Calpe.

We verblijven daar in het Gran sol y Mar hotel en maken gebruik van de Serge Baquet accommodatie.  Dus niet bij Patrick Deneut en Vuelta Turistica.  Niet dat dit niet goed was, intengedeel, maar het Hotel bepaalde de keuze.  En we gaan toch zonder begeleiding fietsen, ik begin onderhand de streek toch al wel een beetje te kennen!  Het aftellen kan beginnen !

 

 

30-9-2012 : aflsluitrit

Mijn eerste seizoen WTC Relst zit erop!  Spijtig, ik keek erg uit naar de zondagse ritten en contacten!  Speciale gast vandaag was Peter Van Petegem, maar uiteindelijk heeft hij niet meegefietst. 

 Voor volgend seizoen breng ik een nieuw lid mee, Denis, vriendje van Kim.

We zijn juist zijn nieuwe fiets gaan bestellen : een SCOTT SPEEDSTER S10.

Aero-frame met geïntegreerde kabels en Ultegra.  Schoon fietske!!

En nu trainen tegen de openingsrit!

 

 

met wtc relst naar calpe

Vier dagen hebben we met de club gefietst in het mooie fietsgebied nabij de Costa Blanca.

Uitvalsbasis was Calpe en de organisatie was in handen van VUELTA TURISTICA.

Patrick Deneut en zijn team zorgden dat alles prima verliep.

Er werden redelijk wat hoogtemeters afgehaspelt.  Het weer was iets minder dan normaal, maar misschien was dit niet eens zo slecht!

Helaas ging alles veel te snel voorbij. 

Filmpje is van begeleider Eddy.

 

5Yuiig_IpWM

WTC relst goes Calpe

19-9-2012

  

Klik op logo WTC RELST.

Training

Een week voor we met de club naar Calpe trekken zijn Guy en ik al ter plaatse om te trainen!?  Een rondje over de coll de rates en dan via Callosa en Altea terug naar Calpe.  Het was niet te warm gisteren en er stond niet teveel wind.  Zondag was het andere koek, een "gemiddelde" temperatuur van 31.3 °c is wel "redelijk" warm !  Voor de "hydratatie" stoppen we in La Parada in Calpe, het Club Brugge café in spanje.  Na 6 opeenvolgende fietsdagen staat er vandaag voor mij een rustdag op het programma.  Morgen terug fietsen met Guy.  De geplande rit naar Castells wordt vervangen door een ritje langs Pego, de mooie helling van Bella Vista.  Dan verder naar Beniarbeig en zo via Predeguer en Teulada terug naar Calpe.  Het was warm, een pintje na afloop smaakte!!

 

sean kelly classic

Ik weet het nochtans, ik ben geen klimmer ! Maar blijkbaar wil het niet echt doordringen.

Zo trok ik zaterdag tegen beter weten in naar de Sean Kelly Classic op de Baraque Fraiture.

Op het programma stonden oa de cote de la redoute, cote de wanne en nog een pak minder bekende maar daarom niet minder pijnlijke hellingen.

Het valt uiteraard niet echt mee mijn gewicht over een La Redoute te krijgen, een helling met een piek tot 20%!

Na 135 km en 2220 hoogtemeters was het vat meer dan af bij mij!  De minste helling op het einde was afzien.  Maar ik was niet alleen , dat was soms meer dan duidelijk!

De zwaarste klim van de dag was tevens de mooiste, de cote de Chambralle.  Steil en kronkelend omhoog !

Maar uiteindelijk was het leuk.  Het weer was mooie en het was een mooie tocht!

         

Met Roeland.

met de fietsclub op reis

In de loop van september gaan we met WTC RELST 5 dagen naar Calpe ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de club.  De organisatie ter plaatse is in handen van VUELTA TURISTICA

Dit is een organisatie van Patrick Deneut, (foto 1984)  voormalig beroepsrenner die oa voor Johan Museeuw, Claude Criquielion, Bjarne Riis en Johan Bruneel reed.  Twaalf jaar reed hij in het profpeloton.

tussenstand

De teller dit jaar staat einde juli op 6349 km.  Enerzijds lag ik er een hele poos uit, anderzijds was ik lang thuis en moest op doktersvoorschrift veel fietsen.

Eens het een beetje ging, het fietsen, heb ik natuurlijk een tandje bijgestoken om snel weer bij de club te kunnen aansluiten!

De planning voor de komende weken/maanden ziet er als volgt uit.

Morgen de 130 km van de Sean Kelly in Vielsalm, een zware tourtocht over de hellingen van Luik-Bastenaken-Luik.  We doen oa de cote de la Redoute, Cote de Wanne, Cote de Chambralle aan.

SEAN KELLY CLASSIC

Later ga ik 14 dagen naar Spanje waar we verblijven in Parcent, met de Col de Rates in de tuin! 

Daar kan ik dan trainen om nadien terug te keren met de Fietsclub WTC Relst waar we

op 5 daagse gaan!

fietsen in de vogezen

Moe maar voldaan terug uit de Vogezen!  Het was best zwaar, of beter gezegd, IK was te zwaar voor de Vogezen!  Plat rijden is er niet echt bij.  De ene col ligt naast de andere.  De ene ook al wat langer of steiler als de andere.

En het is geen sinicure om mijn "niet-klimmerslijf"  over die cols te sleuren!

Een tocht van 100 km in ons belgenland is absoluut niet te vergelijken met dezelfde afstand in de Vogezen!

Ik heb dus afgezien, met momenten heel hard zelfs !

Toch redelijk wat hoogtemeters gedaan en zo oa de col du bramont, col d'oderen, Balon d'alsace, Grand Ballon, Col de la schlucht, col de brabant, col de la viergne, col de la grosse pierre, col de feignes, col de hunderrucken, markstein,.......

Of ik er nu beter van geworden ben is een andere vraag!!  Vandaag met de club voelden mijn benen in ieder geval niet echt fris aan!

Wat uitstekend meeviel was onze verblijfplaats HOTEL DU LAC DES CORBEAU in La Bresse.

We verbleven er bij Marc en Delphine, 2 west-Vlamingen die de streek uitstekend kennen en heel hulpvaardig zijn. 

 Alles was dik in orde. Van de kamers over het eten tot de bar met Belgische bieren!!!

 Er heerst een aangename ongedwongen sfeer én ze zijn gewoon van fietsers te ontvangen!

Een echte aanrader om als verblijf te kiezen in de Vogezen!

Klik op naam of kaartje hotel om link te openen!

Vogezen

Was het de Tour de France die zo aanstekelijk werkte?  Na het einde van de Tour trek ik samen met Jan enkele dagen naar de Vogezen!  Zelf ken ik het gebied daar totaal niet maar Jan passeerde daar wel al eens met de Harley.  Nu gaan we dus enkele dagen met de Scott op stap.

 

Ik heb al wel wat kilometers in de benen sinds mijn operatie maar het zal toch pittig worden.

Sinds mei zit ik aan meer dan 2500 fietsende kilometers.(op  doktersvoorschrift)    Het niveau is nog erg wisselend, typerend voor de opbouw zeker?  Maar pas de laatste weken is het bergop fietsen erbij gekomen. 

 En de Vogezen zijn natuurlijk nog wel iets anders dan Huldenberg natuurlijk!

Maar nadien kan het alleen maar beter worden!

 

fietsen bij wtc

Fietsen bij een wielerclub is geheel anders dan alleen fietsen, althans bij onze club.  Eigenlijk komt het erop neer dat we 3 uur echt doorduwen.  De benen worden maar heel af en toe even stilgehouden.  Bij een kruispunt is het even inhouden en direct nadien terug snel optrekken naar de kruissnelheid.  Daar waar je alleen toch wel veel meer even uitbolt en na elke bocht niet alles geeft ,om terug op snelheid te komen.  Das toch wel even wennen als "nieuweling" !

Ook is het een feit dat in peloton veel sneller kan gereden worden!

Zo komen we aan een gemiddelde snelheid die veel hoger ligt dan wanneer je alleen gaat fietsen.

Controle

 Vandaag (27/6) opnieuw op controle geweest.  Ondanks alle klachten blijkt alles in orde te zijn.  Het nog manken, de vage pijnen, alles is normaal.  Ik moet nu buiten fietsen ook zwemmen!

Er wordt wel één en ander duidelijk.  De geplaatste cup past niet helemaal in de kom.  Ze hebben geprobeerd maar ze kregen ze er niet helemaal in.  Ze hebben er op geslagen om het op zijn plaats te krijgen, maar moesten natuurlijk opletten om niets anders te breken!

Ik neem aan dat al deze handelingen mijn blauwe been en zwaar toegetakelde spieren veroorzaakten!

Kenners zien op de foto dat de cup nog maar langs de kanten is ingegroeid en niet achteraan.

Maar als de arbeidsgeneesheer het ok vindt, dan ben ik vanaf volgende week terug een deel van de werkende bevolking, althans op papier.

Echt werken, daar wacht ik nog even mee, nu ben ik toe aan verlof!

3/6 -terug vertrokken

Ik had het me voorgenomen, zondag 3 juni zou ik terug met de club meerijden!  Helaas was het rotslecht weer!  Gans de tijd regen en koud (7.8°c).  Maar toch ben ik met 10 moedigen (of zotten) gaan meefietsen.  Onderweg maakte ik wel eens de bedenking of dit geen gekkenwerk was.  Als ik was gevallen, ik had het  mezelf nooit vergeten.  Enfin, door en doornat ,en de ene wat meer onderkoeld als de andere kwamen we terug toe in Relst.  Getuige hiervan de soepkes en koffies die geserveerd werden!

De dag voordien was ik de "Haachtse Gordel " gaan meerijden.  Onder begeleiding van motards reden we een toer door het Hageland (voor het goed doel).  En het ging snel!  Vooraan reden ze strak tempo, achteraan moest je soms heel hard gaan om ze bij te houden!  Met als gevolg dat iedereen op de 2 de rij wou fietsen.  Daar was het te druk om je te handhaven.

Even ben ik in een moeilijk parket geweest.  Naast mij vielen ze en zelf moest ik door het gras om dit te ontwijken.  Met moeite zelf ook recht gebleven.  Ik was al een plekje aan't zoeken om zacht te vallen!  Ja, de schrik om te vallen zal nog wel even blijven!

Nadien had ik 120 km op de teller, en geen noemenswaardige problemen.

Ik voel wel duidelijk dat ik nog niet de kracht heb van voordien.  Rechtstaan op de pedalen lukt nog niet lang!

Mijn rechterbeen is duidelijk nog zwakker dan het andere.  Verder trainen zeker??

26-5 : eerste test

In laatste instantie met buurman Jan meegegaan naar de Bilzen Classic..

Sinds een maand zit ik terug op de fiets en dit was dan de eerste ernstige test.

Ondanks het feit dat ik niet goed wist wat ik mocht verwachten, viel het goed mee!  Niet super maar dat had ik nu ook niet verwacht!

Het parcours was steeds heuvelachtig, maar nooit steil.  Wel stond er vooral op de terugweg veel tegenwind!

Ik kon hier en daar aanpikken,maar ofwel was het te traag naar mijn zin, ofwel ging het te snel en moest ik eraf na enige tijd.  Op de terugweg reed ik dan ook maar meestal alleen.  Maar nooit had ik het gevoel dat ik compleet zou instorten.

Bij de aankomst had ik 111 km op de teller, 908 hoogtemeters en 27.5 gemiddlede.

Geen wereldschokkende prestatie maar wetende dat ik 4 weken geleden begon met 12 km op een damesfiets en stikkapot thuiskwam is dit een goede stap vooruit!

Volgende week ga ik terug mee met de club, ben benieuwd want dat gaat een pak sneller !

7 weken

Vandaag 17/5 is het juist 7 weken na mijn heupoperatie.

Ik zat al snel op de fiets en heb vandaag al 750 km gereden.

Vandaag had ik voor het eerst het gevoel dat het "trainen" was, al de kilometers vooraf waren meer revalidatie!!

Niet dat ik nu vlieg, verre van, maar rechtstaan op de trappers gaat al veel beter.

Ook het gevoel is al veel beter, enkel als het steil bergop gaat voelt het nog "anders".

Om met de club mee te rijden is het nog wat vroeg, hun laatste gemiddelde was 29.5 km/u.

En daar ben ik nog niet aan toe.

Het ontbreekt nog aan macht en weerstand!  Dus, verder trainen!!

Alle begin is moeilijk

En dat kan ik alleen maar bevestigen!

Na de damesfiets, de Mtb, de Racefiets zonder klikpedalen, ben ik nu toe aan de Mtb met klikpedalen!  De volgende keer zal het de racefiets met klikpedalen zijn!

Ik wil geen stap overslaan en ben voorzichtig, een val zou nu niet echt goed aankomen!

Aangezien mijn mobiliteit verre van 100 % is , zijn al deze tussenstappen toch wel nodig.

Mijn eerst ritjes draaiden uit op een teleurstlling.

25 km gedaan en stikkapot thuiskomen!  Ik wist dat het even ging aanpassen worden, maar dat het zo erg zou zijn!  Vervelend is het dat ik niet recht op de trappers kan staan.

Dus ik zit constant in dezelfde houding.  Optrekken is er dan ook niet bij!

Ondertussen zit ik aan 52 km, maar mijn gemiddelde blijft beschamend laag!

Er is dus nog veel werk (lees afzien) aan de winkel voor ik terug met de club kan meerijden!

Een troost is dat ik het redelijk verteer.  Nadien voelt alles wel zwaar aan, maar geen pijn, enkele een vreemd gevoel.

En stappen dan?  Nog altijd gelijk een waggelende eend !

try out

Na 4 weken een bescheiden poging!

Met de hometrainer viel ik niet om, dit was even afwachten!!

zondag = fietsdag

Zondag is een drukke fietsdag.  Ik heb deze voormiddag al massa's wielertoeristen voorbij de deur zien passeren!  En ja, ik begin stilaan jaloers te worden!!

Ik begin mijn fietske ondertussen serieus te missen.  De "goesting" neemt alleen maar toe!

Hopelijk stap ik einde volgende week een beetje stabieler en dan ga ik toch de fiets op.

Het zal starten worden op een damesfiets, ik moet nu ook geen stappen overslaan!

Gewoon over de weg bollen, de wind voelen, ik kijk er al naar uit!

A small step...

Een kleine stap voor de mensheid, maar een grote stap voor mij !  Ik moet met slechts 1 kruk lopen, en volgende week zonder proberen.  Ik pols toch even bij Joeri of het niet te vroeg is.  Maar op de nieuwste protheses mag je direct druk zetten!  Nu stappen is een groot woord, vooralsnog is het meer waggelen!!

Het gaat duidelijk beter, de hometrainer is geen marteling meer, de beentjes gaan vlot rond.  Weliswaar zonder belasting, dat is de volgende stap!

Maar het beste nieuws komt van de slaap!  Niet dat ik nu slaap als een marmot, maar na 3 weken blijf ik gans de nacht in mijn bed liggen en sta min of meer uitgerust op !

En dat doet deugd !!

Begin come-back

10-4 : Ik mag van Joeri, de kinesist al op de hometrainer!

Enkele keren 5 minuten/dag zonder belasting!

De start is een verschrikking.  De gewrichten willen niet mee, de pijn is enorm.

Het heeft iets weg van een marteling, neen , het IS een marteling!

Omwenteling per omwenteling gaat het beter, nadien voelt het alleen maar raar aan!

Ik hoop/denk dat het met de tijd wel beter zal gaan, nu is het effe doorbijten.

Gelukkig staat de hometrainer vast en kan hij niet omvallen, anders was ik er nog niet zeker van!!

top 3 ergernissen

1.TRAAGHEID

Alles gaat traag, is vermoeiend kortom het is een heel gedoe.  Om naar het toilet (met verhoging) te gaan, dat heeft effe tijd nodig!  Mijn toilet maken is dé bezigheid van de dag.  Eerst de trap op naar boven, wassen, terug trap af naar beneden!  En niet te geloven hoe moe je dan nadien bent!

Even snel iets doen of pakken is er niet bij!

Een voordeel is wel dat je de moeite niet doet om even naar de snoepkast te gaan! Te vermoeiend!

2.SLAAP

Of beter het gebrek daaraan!  Ik kan alleen maar op de rug liggen, en het hoofd wat draaien! Aangezien ik van nature al een slechte slaper ben, is het nu helemaal miserabel!  We spreken over enkele uren per nacht.  Ben ik blij als ik 's morgens uit bed mag!

 Voordeel : geen!

3.PIJN

Helaas is er op dat gebied nog geen winst opgetreden!

's Morgens is alles stijf van een ganse nacht te liggen.  Eerst is het wat strompelen en de pijn verbijten voor ik min of meer vooruit kan met de krukken.  Ook na het bezoek van de kinesist is het pijn verbijten.  Erg ver kan ik de knie en heup niet plooien, dus daar wordt aan gewerkt!  Maar dat is een pijnlijke zaak.  Maar ik weet ook wel dat het niet anders kan!

En toch voel ik vooruitgang, maar helaas alleen maar achter de komma!

Het zal met kleine stapjes beter gaan.

En elke dag een klein beetje beter!

REvalidatie

Zondagmorgen, het aantal wielertoeristen dat vandaag gepasseerd is, is niet meer te tellen!  Ik kan dat perfect observeren vanuit mijn "stelling"!!

Sinds enkele dagen is Joeri, de kinesist met de revalidatie begonnen!

En ik zal het geweten hebben!

De zwelling van mijn been is aan't afnemen.  Bedoeling van de oefeningen is de spieren terug activeren en het nieuwe heupgwricht versterken.  Voorlopig moet je erg voorzichtig zijn met wat je doet, maar na verloop van tijd zouden de spieren en kapsel errond sterk genoeg om alles op zijn plaats te houden.

Het is vooral de quadriceps femoris die afziet, de spier bovenop de dij, de 4 koppige dijspier.

Als hij die uitrekt om mijn been meer te kunnen plooien is het afzien!!

Maarja, wil ik zondags ook op de Scott voorbijzoeven met de mannen van WTC Relst, dan zal het toch moeten!!

En eigenlijk is dat allemaal het ergste niet!  De miserie begint pas 's avonds als het tijd is om te gaan slapen.  Ik denk/vrees dat ik aan een gemiddelde van 3 a 4 uur slaap per nacht zit!  En niks in de dag!!!  En dan duurt de nacht lang, hééééél lang !!

Jamon Serrano

 

Neen, dit is geen Jamon Serrano, maar mijn bil na een totale heupprothese!  Ik zag het vandaag via foto voor het eerst zelf en dat was toch effe schrikken.  Volgens de verpleging was alles toch wel iets dikker dan normaal!   Maar zeg nu zelf, de wonde staat "schoon" !!

Naar huis !

Na 8 dagen ziekenhuis mag ik naar huis.  Niet dat daar alles vlotter zal verlopen, maar nergens beter dan thuis zeker?

Juist nog trappen gaan oefenen met de kine, dat zal wel lukken.

Gisterenavond was ik toch wel wat triest.  Mijn been is gans dik en tegen de avond was al het vocht naar beneden getrokken.  Vanaf mijn knie had ik een been om u tegen te zeggen.  Mijn voet voelde als een homp vlees (vocht) aan.  En dat stapt heel moeilijk!

Deze morgen , een nacht bedrust was het veel beter, maar ik verwacht deze avond terug hetzelfde.

En snel gaat dit niet veranderen, het lichaam moet zelf dat vocht opnemen, maar dat kan vele weken duren!

Maar we mogen naar huis!!

het leven zoals het is : de kliniek

Normaal sta ik aan de andere kant, als hulpverlener.  Zelf in het bed liggen is totaal iets anders.  Je kan niet veel maar wil de mensen uiteraard niet teveel tot last zijn!  Ze zorgen hier goed voor mij, daar heb ik absoluut geen klachten over. 

Het meest ben ik met de nacht verwant natuurlijk.  Maar daar had ik de afgelopen dagen een erg sympathieke jonge verpleegster voor.  Slapen is natuurlijk een andere zaak.  Regelmatig ligt er wel iemand te roepen op de gang!! 

Dag 5

Deze morgen al vroeg de chirurg gezien.  Ik moet nog even blijven.  Door een grote bloeduitstorting rond de wonde is mijn been serieus dik.  Ook lekt de wonde nog wat en dat willen ze blijven observeren.

Vandaag ook gestart met de revalidatie.  Ik vermoed dat ik de komende weken de kinesist heel veel ga zien, er is nog veel werk te verzetten!

En voor ik zeker genoeg ga zijn om op de racefiets te klauteren gaan we ook nog wel enkele weken verder zijn!

dag 3

Dag 3 na de operatie.

Fietsen is nog ver weg!  Sinds vandaag ben ik van mijn infuus met morfinepomp vanaf en sukkel ik hier wat rond met een rollator.  Deze morgen was ik flink en heb mezelf helemaal zelf gewassen, alleen kreeg ik mijn broek niet alleen aan!  Je mag niet te hard het been optillen of zelf buigen!  En dat gaat nog een aantal weken zo door.  In 2 nachten heb ik hoop en al 4 a 5 uur geslapen.  Je moet op je rug slapen met een kussen tussen de benen, draaien mag niet!  Dat is even wennen als je dit niet gewoon bent!

Wat is nu eigenlijk een totale heupprothese?

Wel ze leggen je dijbeen aan de zijkant open, een goede 20 cm.

Dan zaagt men de femurkop (kop van het dijbeen) eraf en steekt men er een pin in met een bol op.  In de versleten kom plaats men dan ook een nieuwe kom.  En dan alles terug dicht.

Je moet dan vooral opletten dat je de knie niet naar binnen beweegt anders loop je het risico op ontwrichting.  Vele oefeningen bij de kinesist moeten dit gewricht terug stabiel maken!

Maar zover zijn we nog bijlange niet!  De pijn valt best mee, maar ik krijg dan ook een karrevracht pijnstillers.  Alleen ben je zo onbeholpen!  Gelukkig zijn er nog goede verpleegsters in de buurt!

verplichte rust

Maart was een goede maand qua kilomters, de vorm begint beter te worden.  Ik heb terug het gevoel dat ik een tandje groter kan duwen!  En das toch al even geleden.

Helaas komt aan die opwaartse spiraal weer een einde.  Straks om 15 u  (28/3) moet ik me aanmelden in het ziekenhuis voor mijn totale heupprothese.

Nadien kan de revalidatie beginnen.  Terug opbouwen met fietsen, het is me niet vreemd na mijn voetbreuk van verleden jaar.

Ook met de wielerclub WTC Relst is dat niet leuk.  Je begint dan enkele mensen te kennen en dan lig je er weer tussenuit. 

Ik ben benieuwd wanneer ik terug op de fiets kan en terug een aanvaardbaar nieveau heb om met de club mee te rijden!

Calpe

 

Het zit er weer op, samen met Koen, mijn buurman enkele dagen naar Calpe gaan fietsen.  Maar het was leuk!  Hotel Gran Mar y Sol is een heel goed hotel, de mensen zijn er vriendelijk en helpen de fietsers prima!  Het weer was ook oke!  En we hebben goed gefietst!  Eerste dag langs de kust, de Montgó over en dan naar het binneland.  Ook de Val de Gallinera ontbrak niet.  Zalig gewoon!  Nadien was het andere koek, van Alto de Margarida naar Tollos !!  Ik ken de weg in de andere richting, maar deze kant is duidelijk veel zwaarder!  En uiteraard mocht ook de Coll De Rates niet ontbreken!

Een vaststelling was dat we de tochten goed verteerden maar dat de  4 de dag de "jus" toch een beetje uit de benen was.  Het ging allemaal iets moeizamer dan voordien.  Het is nog vroeg op het seizoen en dat merk je wel!

Koen krijgt hoe langer hoe meer zin in fietsen en was al aan't denken om volgend jaar terug te keren!  En ik zeg uiteraard geen "neen"!

Klaar

 

De SCOTT zit in de koffer, wat kleren en massa's rommel zijn ingepakt!  Nu nog wachten tot Koen thuiskomt, zijn fiets nog in de koffer stoppen en dan zijn we er klaar voor.  Morgenvroeg "por la madrugada" zijn we ermee weg! 

Vandaag (20/3) is het rotslecht weer in Calpe, een godganse dag regen voorspellen ze.  Vanaf morgen beter !! Hopelijk toch!

 

Calpe

Nog enkele dagen en Koen en ik vertrekken naar Calpe om te fietsen.   Deze week (15/3) is het er prachtig weer.   Temperaturen van rond de 20 graden en bijna 10 uur zon !.  En de zon is daar veel krachtiger dan bij ons!  Dus erg aangenaam om een terraske te doen, ik bedoel om te fietsen!

Elke dag hou ik het weer in de gaten : WEER CALPE

Onze trips gaan richting Jalon Vallei en het binneland gaan, aan de kust is er teveel autoverkeer.  In het binneland is het zalig rustig.

Meer info over dit prachtige fietgebied  kan je lezen in het tabblad MARINA ALTA.

 

Hopelijk blijft het was droog.  Bergop is niets als het nat is, maar afdalen bij natte wegen is toch niet echt het aangenaamste.  En uit ervaring weet ik dat de grond in Spanje ook keihard is ! (izie 2011)

wtc relst

De kop is eraf, vorige week was het de openingsrit, met 76 legden we een gezapig rondje af, waarna een receptie volgde.  Eén van de specialiteiten van de club naar't schijnt!  Vanaf deze week, 11/3 wordt er in 3 groepen gereden.  Ik kies voor de B groep, de grootste groep ook.  De kruissnelheid ligt ergens rond de 30 km/u.  Achteraan moet je dan regelmatig goed doorgeven om aan te sluiten bij de rest.  Maar het ging vlot, ik had nog wel wat overschot.  Als het seizoen wat vordert , dan gaat de snelheid naar't schijnt ook wat omhoog!  Maar het was leuk!

Klik op het logo om naar de website te gaan!

januari-februari

1281 km tot nu toe, en dat zijn er 401 km minder als dezelfde periode vorig jaar!  Maar toen was de winter gedaan voor nieuwjaar en nu was het in februari bitter koud.

Onnodig te zeggen dat de conditie nog verre van optimaal is.  Ik heb wel veel kilometers nodig, de leeftijd zeker?

Zondag starten we met de club.  Het gaat effe aanpassen worden, ik ben dat niet gewoon.  De snelheid zal wel wat hoger liggen dan bij het alleen rijden en ook het in groep rijden is nieuw voor mij!

Ik ga de  nacht ervoor geen oog dicht doen!!  Maar dat zal meer liggen aan het feit dat ik moet werken tot 7 u 's morgens!  Voor 1 keer maak ik een uitzondering, ik wil wel mee op de groepsfoto staan!

Aftrap seizoen

Samen met Jan begonnen aan het seizoen met de semi-klassieker (voor wielertoeristen) Opwijk-Brussel.

Het weer was mooi dus veel volk op de baan!

Na een desastreus trainingsritje van donderdag zat ik toch met heel veel twijfels!  Gelukkig ging het niet zo slecht, maar echt goed is ook wat anders.

Na de zware winterperiode en een ziekteperiode kom ik ook amper aan 1000 km dit jaar.  Niet echt veel dus.  En dat was te merken.  Er waren er die al veel verder stonden!

88 km en 700 hoogtemeters bracht de tocht.

En nu wat extra kilometers (bergop) doen voordat ik met Koen naar Calpe trek!

rotor q rings

Rotor Q rings zijn ovalen tandwielen van de spaanse firma Rotor.  Carlos Sastre won er de Tour mee, Juan José Cobo de Vuelta , Thor Hushovd wereldkampioen en Johan Van summeren Parijs-Roubaix.  Ook de Vacansoleil-ploeg van Johnny Hoogerland  reed met Rotor q rings.  En over Marianne Vos zullen we maar zwijgen!!  Ook in de triatlon worden de q rings gebruikt.

Bedoeling van de ovalen bladen is om het dode punt welk je bij ronde bladen hebt , te overwinnen. 

HIER kan je een simulatie bekijken.

Het gaat over een 53 T tandwiel.  Op het moment dat je het meeste kracht kan leveren , is dit geen 53 T maar een 58.8 T.  Wanneer je het minste kracht kan leveren is dit dan weer maar een 47.6T.

Daardoor zou je mooier rond moeten kunnen draaien.

De theorie is mooi, maar wat zegt de praktijk?  Omdat dit moeilijk objectiveerbaar is met de mens deden enkele universiteiten uitgebreide testen.  Zo konden ze inderdaad de voordelen van deze ovalen bladen bevestigen.

Er zou een kleine krachtwinst zijn maar vooral zou er minder verzuring optreden omdat de spieren van de benen meer optimaal gebruikt worden.  Hiervoor heb je wel een gewenningsperiode nodig!

Er moeten spieren getraind worden die voordien niet gebruikt werden!

Bij Rotor spreekt men van een aanpassingsperiode van 4 weken.

Dus sneller ga je niet veel, maar je komt wel frisser aan de finish!

Zelf ben ik overgegaan tot de plaatsing van de Q Rings nadat ik heel positieve signalen ontving van een erg betrouwbare bron, Edwin Huge.

Mijn eerste indruk is positief, ik heb de indruk dat ik veel mooier ronddraai, de fiets wil bijna vanzelf vooruit!  En ik ben nog lang niet door de aanpassing door!

De plaatsing had wel wat voeten in de aarde.  Op Velofollies had ik info gevraagd aan de mensen van Veltec, de invoerder.  Zij bevestigden dat dit ook werkte op een Triple-race cranck stel. 

ROTOR COMPATIBEL LIJST  Later kwam iemand anders van Veltec dan weer met de mededeling dat dit niet ging.

Hier en daar nog navraag gedaan, en uiteindelijk laten plaatsen.  Dit vergt wel een hele goede afstelling van derailleur.  Schakelen moet misschien iets voorzichtiger gebeuren.

De Q Rings zijn tegenwoordig vlot verkrijgbaar.(Rotor shop, Bike24, Rose,...)  In februari 2012 loopt er zelfs een actie, je kan ze 30 dagen lang proberen.  VELTEC ROTORACTIE

Jamaar zal u zeggen, en wat dan met de Biopace van Shimano, hun ovalen blad uit de jaren 80??   Wel, ze zochten achter hetzelfde, maar pasten het verkeerd toe.  Op het moment dat je het minste kracht had, dan moest je het grootste verzet trappen!  Logisch dat het begin jaren 90 uit de handel werd genomen!

 

Berekoud !

Woensdag toch met de fiets gaan werken, 's avonds viel het nog mee, Min 7 °c.  Maar 's morgens !

MIN 11 °c   maar de de snijdende schrale wind maakt de gevoelstemperatuur nog een 10 graden kouder !  De wind waaide gewoon door de broek en muts.  De neus kreeg het hard te verduren maar staat er gelukkig nog op!  Nee, bij zoveel natuurgeweld pas ik maar en zal het de komende dagen de auto worden!  En ondertussen ligt er ook nog een mooie laag sneeuw!!  Februari doet zijn eer als statistisch koudste wintermaand alle eer aan!

01/02/2012 : zwaar verdict

Gisteren op consultatie geweest bij de orthopedist voor mijn heupprobleem.  Het verdict was loodzwaar, het totale gewricht is versleten!   Het gevoel dat ik had werd er helemaal bevestigd.  Het is alsof de kop niet juist meer in de kom zit!  En die pijn straalt uit naar mijn ganse bovenbeen en bil.

Over de behandeling had ik nooit echt nagedacht, maar die is simpel ; een heupprothese !

Dat sloeg wel in als een bom, uiteindelijk link je zulke operatie toch aan "oude mensen"!  Piepjong ben ik ook niet meer met mijn 48 lentes maar toch !

Nu is de vraag wanneer?  Ik sta ingepland op 29 maart maar denk er sterk aan alles te verschuiven naar het najaar!  Dan is het fietseizoen gedaan en kan ik me daar volledig op concentreren!

Eigenlijk weet ik het niet, maar zoals ze zeggen " tijd brengt raad" !

 

De kogel is door de kerk, alles gaat toch doorgaan einde maart!  Anders gaat het nog een lange sukkelweg worden tot het najaar.  En als ik eerlijk ben, fietsen gaat ook niet meer zo goed.  Zittend geen probleem , maar bij het rechtstaan zijn de pijnscheuten niet te harden! 

Ik ben benieuwd hoelang en hoe de revalidatie zal verlopen.  De hometrainer mag snel heb ik begrepen, maar wanneer ik op de racefiets mag of kan is nog iets anders!

velofollies 2012

Samen met David, Gijs, Joran en Denis naar de hoogmis van de fietsers geweest : Velofollies in Kortrijk.  De beurs is duidelijk aan het groeien, meer volk, meer standhouders.  Dus vele mooie tweewielers gezien.  Elektrische fietsen zijn duidelijk heel erg in, ze waren massaal aanwezig!  Even bij Serge Baquet gestaan die een bikecenter heeft in Calpe.  Ik was blij te horen dat een ex-profrenner sommige klims net als mij als zwaar ervaart!  Oef, ik ben het niet alleen die daar afziet !

mini-stage calpe

 

 

 Samen met Koen, mijn fietsende buurman trek ik van 21 tot 25 maart naar Calpe om er enkele dagen te fietsen.  Enkele dagen veel kilometers doen en hoogtemeters maken!   Later op het jaar, van 19 tot 23 september doe ik dat nog eens over met de fietsclub WTC Relst.  We gaan dan naar Patrick Deneut en zijn vrouw Kathy.  Samen runnen ze daar Vuelta-Turistica, een bedrijf dat fietsvakanties organiseert.

Maar er zijn ergere dingen dan te moeten fietsen in het mooiste fietsgebied van Spanje!

Wat dit juist is kan je bovenaan zien bij "Marina alta" !

welke fase ?

 In welke fase zit ik ergens?????  Binnekort zit ik in de laatste fase, maar ik hoop nadien toch terug enkele plaatsen naar voor te kunnen schuiven!!

Nieuw in 2012

Voor het  3 de jaar op rij overwoog ik om bij een wielerclub te gaan!  De afgelopen jaren vroeg ik tijdens de winter telkens inlichtingen , maar uiteindelijk kwam er niets van.

Nu dus wel!  Ik heb me ingeschreven bij WTC RELST.

Ik kende de website al wel enkele jaren en het gaf me toch een goed gevoel, zo ook het 1 ste mailcontact met de club.

Ik kan dus al beginnen trainen voor de start begin maart!  Ne mens wil toch een beetje een deftige indruk maken en er niet van de eerste keer afgereden worden!

Dat alles geeft toch wel wat motivatie, ik heb toch graag een doel.

En die motivatie kan ik wel gebruiken, er zouden toch wat kilo's afmoeten!

Ne "lichte " ga ik nooit worden, maar iets minder gewicht meezuilen zou toch beter zijn!

ik kijk er alvast naar uit !

wat bracht 2011

De laatste weken zijn er niet veel kilometers meer bijgekomen, zoals verwacht trouwens.  Veel regen en frisjes, niet de beste combinatie om te fietsen.  Ik ben uiteindelijk blijven steken op 10.296 km in 2011.  Een 1000 km meer dan verleden jaar en ongeveer hetzelfde als in 2009.  Het hadden er wel wat meer kunnen zijn, ik heb een goede 5 weken "out" geweest door ziekte en blessures.  2011 was goed voor   422 uren op de fiets, voor meer dan 64.000 hoogtemeters.

Nu zijn uiteraard alle fietsritten niet echt "training" te noemen.  Tijdens mijn werkperiodes is het gewoon "fietsen", niet meer dan dat.  Door het tekort aan slaap gaat het dan meestal maar moeizaam!