Marc's Fietssite

Voorjaar

De winter is dit jaar schijnbaar vroeg voorbij, tenzij er nog een addertje onder het gras zit!  Het seizoen bij WTC Relst is van start gegaan.

Ik een redelijke winter achter de rug.  Weliswaar veel op de rollen gereden en krachttraining gedaan.  Helaas is mijn linkerbeen nog steeds niet volledig hersteld van de knieoperatie.  Maar de conditie is niet slecht.  Ik ben ondertussen ook naar Calpe gaan fietsen en zelfs bergop ging het beter dan verwacht.  Naar mijn normen uiteraard.  Nu het weer beter wordt, is het tijd om wat langere ritten te doen.

Helaas is niet alles rozengeur en maneschijn.  Ik heb nog steeds last in mijn geopereerde been, maar dit komt niet van de knie.  Bij controle blijkt dat ook mijn linker heup serieus versleten is.  Dat verklaart de pijn bij het rechtstaan op de pedalen.  Eens serieuze domper.  Zolang er geen zijdelingse druk op het heupgewricht komt te staan, valt het nog een beetje mee.  Ik zie er wel enorm tegen op om terug onder het mes te moeten en dan nadien weer een revalidatie te moeten doen.  Op't ogenblik ben ik er nog niet klaar voor.

Ik mei volgt een fietsvakantie met WTC Relst.  We gaan voor  5 dagen naar Mallorca. Ik kijk er enorm naar uit.  Fietsen is een mooie omgeving, onder een stralende zon (hopelijk).  en voor de heup zoeken we dan wel even een toevlucht tot pijnstillers die dagen.  Nog eits meer dan  50 dagen!

2017 : een nieuwe start.

2017 : een nieuwe start !

Een nieuwe start, zo zie ik het toch een beetje.  2016 bracht me fietsgewijs niet veel bijzonders.  Op 25 km na juist geen  8000 km, en 41.000 hoogtemeters.  Verleden jaar was het nog minder, maar in een normaal jaar haal ik steeds de kaap van de  10.000 km.  Maar eigenlijk valt het nog mee gezien de omstandigheden.  Ik heb wel vele maanden rondgereden met maar kleine ritjes op de teller.  Alhoewel, enkele + 150 km ritten gedaan en dat viel elke keer wonder boven wonder mee!

Met de knie gaat het stilaan beter.  De pijn is minder en er zitten al eens enkele goed dagen tussen.  Anderhalve maand geleden had ik wel een aantal dagen serieuze last, zelfs in die mate dat ik vreesde dat alles voor niks was.  Nu heb ik vooral last van de vochtige dagen! Nu, ik heb er wel serieus aan gewerkt, fitness, krachttraining, veel fietsen,...

Na de winter hoop ik toch stilaan een beetje terug te zijn.  Het doel voor  2017 is om een beetje in orde te zijn tegen mei 2017.  Dan gaan we met WTC Relst naar Mallorca.  Ik moet absoluut niet de eerste boven zijn, maar er is een verschil tussen louter afzien en afzien maar genieten! 

Later

We zijn nu een goede  8 maanden verder.  Het gaat al veel beter.  De pijn in de knie is zeldzaam geworden.

Maar helaas is niet alles rozegeur en maneschijn!  De spieren rond mijn knie functioneren nog niet helemaal zoals gewenst.  Bij gewoon rondlopen is er geen probleem, maar bij belasting gaat het wel wat minder.  Trap op en af lopen zorgt nog voor pijn aan de spieren.  Ook bij het fietsen gaat het nog niet zoals ik wil!   Rechtstaan op de trappers gaat heel moeizaam en is erg pijnlijk.  Bergop doet ook nog pijn.  En klein trappen, steeds klein trappen.  Een tandje groter zou wel plezant zijn!  Dus een echte versnelling zit er nog steeds niet in.  Plezant is anders.

Desondanks heb ik al wel wat trips gedaan van meer dan 150 km.  Dat ging wel zonder probleem, maar de kracht is er absoluut nog niet.  Geduld moet ik hebben, maar het zou wel leuk zijn moest dit nog wat beteren!!

Fietsen

Ondertussen  fiets ik al enkele weken terug mee met de club. Ik voel beterschap, maar mijn oude niveau is nog veraf! De pijn valt mee, hij is minders scherp. Rechtstaan op de trappers begint 4 maand na de operatie een beetje te gaan.  Maar vooral kracht mis ik.

Maar dit verbaasd me niet.  Het kan tot 1.5 jaar na de operatie duren voor je op hetzelfde niveau komt.  Dus ik kan maar gewoon verder doen en afwachten.  Grootse prestaties moet ik dit jaar niet meer verwachten.  Maar met wat meer overschot meerijden zou natuurlijk wel leuk zijn! 

Revalidatie "bis"

Zeven weken na mijn operatie ben ik terug op de fiets gekropen!  Eerst op de rollen en dan voorzichtig buiten.  Vallen is op dit moment niet aan te raden, vandaar heb ik maar gewone pedalen gemonteerd.  Niet dat ik anders had verwacht, maar de eerste ritjes vielen tegen.    

Het afgelopen jaar heb ik nooit intensief kunnen fietsen, ofwel mocht ik niet, ofwel moest ik mijn knie sparen.  De goede vorm van een jaar geleden is heel ver af.  Ik heb nu  3 ritjes buiten gedaan en voel dat de weg terug heel lang gaat zijn.  Recht op de pedalen staan gaat niet, versnellen doet pijn ...  Ik kan me momenteel "een beetje" inbeelden wat Tom Boonen de laatste jaren heeft moeten doorstaan na al zijn blessures. 

Maar uiteindelijk gaat fietsen nog beter dan stappen.  En dat laatste is toch wel iets noodzakelijker!

Een nieuwe start.

 Een nieuwe start zal het zeker worden, maar eentje die weer vals gaat zijn.  De knieproblemen zijn nog niet opgelost.  Half februari krijg ik een halve nieuwe knie, een patello femorale.  Een nieuwe knieschijf eigenlijk.  Net nu ik terug een klein beetje niveau begon te halen kan ik terug opnieuw beginnen. 

Het is deprimerend, maar ik hoop dat nadien de problemen van de baan zijn.  Maar het gaat een lange terugweg worden, het kan tot meer dan  1 jaar duren voor alle kracht terug in dat been is.  En eigenlijk is fietsen pas echt leuk als je de juist vorm te pakken hebt , voordien is het afzien zonder het verhoopte resultaat!

Ik ben benieuwd wanneer ik terug deftig ga kunnen fietsen.  Maar als de last weg is zal dat wel in orde komen, alleen zal het even duren.