Marc's Fietssite

El tiempo

Marina Alta

Eén van de meest toffe plekken om te fietsen ligt in Spanje, in de buurt van Dénia aan het begin van de Costa Blanca.  Getuige daarvan dat heel veel profploegen er hun seizoen beginnen.

Toeristische plekken zoals Calpe springer er op en er ontstaan meer en meer "bikecenters" !

Ten eerste, het weer is er meestal zeer aangenaam, het word omschreven als het best klimaat van Europa.  (Ook de zuiverste lucht, door het ontbreken van fabrieken!)          De lente doet meestal snel zijn intreden en ook de nazomer duurt wel wat langer!!  Uiteraard is er het in de zomermaanden erg warm, maar meestal niet broeiend heet.

Echter eigenlijk wel iets te warm om te fietsen.  Bij meer dan 30 ° een klim van 8 km aanvatten is afzien!  De omgeveing is wondermooi!  Eens van de kust weg zit je snel tussen de bergen.  Niet de hoge toppen, maar toch tot 750 meter.  In de aanloop daar naartoe passeer je langs appelsienboomgaarden, wijngaarden, amandelbomen.  De Jalon Valley is niet voor niets een groene vallei.  En absoluut niet te versmaden zijn de wegen.  Eens het binneland in kan je op de fiets genieten!  Mooie rustige wegen met een asfaltlaag waar wij Belgen alleen maar kunnen van dromen.  En de Spaanse bestuurders houden toch iets meer rekening met de fietsers.  Het verkeersregelement zegt dat auto's 1 meter tussen hen en de fietsers moeten laten bij het inhalen.  Nee, ook daar kan je niet over klagen!

Het gaat wel steeds bergop.  Meestal zijn de beklimmingen niet zo steil, maar als het moet kan je in de buurt ook heel serieuze klimmen doen.  Tot 1500 meter hoogte en enkele kilometers met een gemiddelde van meer dan 10% zijn iets verderop ook te vinden.

 De spaanse fietsers zijn meestal heel erg vriendelijk, een "hola" (goedendag) of en knikje kan er meestal af!

enkele beklimmingen

 

 

-COLL DE RATES : Ongetwijfeld de bekendste van allemaal!  Een vlot lopende col van  6 km met een stijging van 5.6%.  Meestal zie je in de verte de Middellandste Zee liggen.  Helaas staat net op het moeilijkste moment van de klim ook dikwijls een zeewind in het nadeel.  Bovenaan staat een restaurant met een prachtig terras met panorama, maar helaas is men er niet zo fietsvriendelijk!

De klim vertekt in Parcent richting Tarbena.

Onderaan in Parcent en bovenaan op de top staat een Stoppomat.  Onderaan de col inloggen, boven uitloggen en je tijd komt op internet !  Om een besttijd neer te zetten moet het wel heel snel gaan, minder dan 15 minuten! (Gemiddelde van 27.6 km/u!!)  (Vuelta 2010 : 2 de cat)

Eens boven op de top van de Coll de Rates kan je nog hoger.  Je gaat naar het restaurant en dan zie je een baantje liggen dat verder omhoog gaat.  3 km en ongeveer 300 hoogtemeters verder ligt de eigenlijke top op iets minder dan 1000m hoogte.  Het is een smalle weg en met momenten stijgt het tot 21 % !!  Maar het uitzicht moet fenomenaal zijn !!

Je kan uiteraard ook de klim doen via de andere kant. Vanuit Calossa D'en Sarria is het langer klimmen.  Wel heel mooi, kronkelend naar boven.  Dik 17 km en 750 hoogtemeters tot aan de top.

Als het nog niet genoeg was kan je in Tarbena ook de weg naar Castell de Castells nog bijdoen!  Je klimt dat door tot ongeveer 800 meter.  De weg is mooie breed met amper verkeer!  De eerste kilometers gaat het verder omhoog, nadien volgen er een aantal kleine muurtjes!  De afzink naar Castells is razendsnel en eigenlijk wel niet risicoloos.  Er liggen enkele pittige bochten in die je niet kan nemen tegen hoge snelheid!!

 

Coll De Rates : Boven

 Coll de Rates : onder

 

-BERNIA : De Bernía is een lange maar niet zo een steile klim.  Vanuit Jalon dorp is hij 12.4 km, maar tussendoor zijn er stukken zo goed als plat.  Een mooie beklimming , met zo goed als geen verkeer.  Helaas kan je dat niet zeggen van de afdaling.  Je daalt af naar Benissa en dat is ongeveer  15 km.  Maar dat is een redelijk gevaarlijke afdaling, vooral het eerste stuk.  Heel steile afzinken met korte stevige bochten en niet zo goed wegdek.  Voorzichtigheid is geboden!!! Nadien daal je heel heel traag, met een mooi uitzicht, maar de baan blijft slecht!  Vanuit Benissa is de klim uiteraard dan zwaarder met een aantal steile stukken!

Er is ook nog een 3 mogelijkheid : via de weg van Altea naar Callosa.  5.3 km klimmen aan bijna gemiddeld 12 % en maxima tot 24 %.  Niet abnormaal dat deze mogelijkhied veel minder bekend is !

 

 -ALTO DE EBO : Klim die vanuit Pego (richting Sagra)  naar Vall de Ebo gaat.  8.6 km lang en 5.4% gemiddeld.  Maar vergis u niet, er zit ook een stuk tot 13% in.  Nadien daal je terug af tot  Vall d'Ebo.  Tussendoor kan je genieten van prachtige vergezichten!  In het dorp kan je de drinkebus terug vullen met water!  Vandaar kan je verder naar de Vall de Galinera, maar er zitten erg pittige stukken tussen!

 Alto de Ebo

 

-ALT DE MARGARIDA : Een mooie klim van 24 km door de Vall de Gallinera, de vallei met allemaal kersenbomen!  Een lange geleidelijke klim, maar niet steil.  Je stijgt maar een goede 580 meter vanuit Pego.  Maar het is er mooi en rustig!  Onnodig te vermelden dat dit een zalig lange afdaling is!  Onderweg kan je ook de bidon vullen aan de bron. (Vuelta 2010 : 3 cat)

Je kan dan ook via Tollos naar Castell de Castells met onderweg stevige stukken van 18%.

Of je kan ook terugkeren via Vall de Ebo.

 

-ALT DE PILARETS : Klim vanuit Pego naar Sagra.  Een van de tofste en mooiste.  Niet echt zwaar en lang.  Rechts van u ligt de berg, links kan je genieten van afwisselende zichten.  De ene keer zie je op de terrassen met boompjes , wat later de marjal van Pego (natuurgebied) en tussendoor zie je in de verte de middellandse zee liggen.  Ongeveer 4.5 km lang en een hoogteverschil van ongeveer 125 m.

 

- CASTELL DE CASTELLS : Nog een mooie afdaling/klim is die naar Castell de Castells vanuit Parcent en Murla.  Een heel geleidelijke klim, niet zwaar maar wel lang.  Meer dan 10 km kan je afdalen over een mooie brede weg.(2 baanvak met 2 stroken naast!)   De kans is groot dat je amper een "coche" tegenkomt!  Vanuit Castells (aan de bron) kan je dan naar Tarbena, waar je in het begin een heel erg pittig stuk krijgt! !!   Je kan ook verder via Facheca en Tollos (Alto de Tollos 830 m : vuelta 2009 - 2 e cat, ook met pittige stukken!!)    naar de alto de Margarida en dan heb je een heel mooie lange afdaling. (Vuelta 2009)

Op deze weg kwam BMC Racing Team met Philippe Gilbert trainen voor het tijdrijden.  Van Benichembla naar Castells.  BMC RACING TEAM

 

 Castell de Castells

 

- ALTO DE GUADALEST : Wederom een mooie klim naar één van de meest  toeristische plaatsjes aan de Costa blanca.  Dit brengt met zich mee dat het er soms al wat drukker is !  Al van ver zie je de torentjes van Guadalest liggen en later ook het blauwe-groene meer van Guadalest  !  Je kan doorgaan tot de top van de Puerto de Confrides die net geen 1000 meter hoog is. 

Guadalest zelf is ongeveer 12 km  vanuit Callosa d'en Sarria.  De echte klim begint bij de brug aan het motomuseum.   Nog net iets hoger is de verder gelegen puerto de Tudons.  (1027m) 

 Zicht op Guadalest.

 

- MONTGO : Berg tussen Javea en Denia.  Een goede 4 km lang, van zeeniveau naar 200 m.  Langs de kant van Javea het steilst.  Wel een smalle en drukke weg.  Auto's kunnen moeilijk voorbijsteken!  Op de top kan je naar de vuurtoren! (Cap Sant Antoni).

 

- LLOSA DE CAMACHO Helling tussen Predeguer en Alcalali.  Zalige afdaling naar Denia, of beschaafde helling richting Jalon.  Rustige weg tussen de appelsienen.  Onderweg is er een bron om de drinkbus te vullen. In 2010 passeerde de Vuelta hier nog.  Aangekomen in Alcalali kan je misschien net als andere wielrenners een koffie gaan drinken op het terras van Restaurant Castellvi.  De broertjes Shleck werden daar ook gesignaleerd in december 2011.

 

 

- Vall  de Laguart : De klim naar het bekende wandelgebied Vall de Laguart kan ook tellen.  Over heel smalle wegen overbrug je vanaf Orba 613  hoogtemeters op 12 km.  Maar vergis u niet, er zitten hele steile stukken tussen! 

De eerste 10 km zijn beschaafd klimmen.

Na het dorp Benimaurell begint de miserie!!  De laatste  2 km komt het nooit onder de  10%.  Regelmatig komt er  19 % op de teller.  Gelukkig is dit maar  2km !!  Maar bovenaan heb je een prachtig zicht op de zee in de verte !

Je begint dan nabij Orba en kan tot even voorbij  Benimaurrell gaan.  Daar stopt de weg wel niet , maar voor de afdaling heb je minstens een mountainbike nodig, zo slecht is de weg!  Ook al is het eerste stukje nog asfalt!  Via Fleix kan je wel naar Murla.  Op het hoogste punt, net het einde van de wereld ligt een restaurant met een nederlandse gastvrouw : Esmae.

Port de Sorrels : Klim naar Monte Pego vanaf de baan Pego-Denia.  2.7 km met een stijging van 6 %.  Een klim die "wringt" van in het begin!  Er is een stuk brede baan bij welke totaal uit de wind ligt.  Het kan er serieus warm zijn zonder enige verkoeling!   Boven aan de bocht gaat het nog wel effe door, alhoewel het er vlas plat uitziet!  De baan gaat verder naar El Rafol de Almunia.  De kans bestaat dat je Ex-prof Jurgen Van Goolen wel eens tegenkomt.  Hij is nu mede-eigenaar van Vuelta Turistica in Calpe

 

-Miserat (Pico Xillibre)  : Het zwaardere werk voor de echte berggeiten.!  Vanuit Pego of Adsubia krijg je een klim van ongeveer 6 km voor de wielen met een gemiddelde van boven de 10 %!  Het laatste stuk is de baan (?) erg slecht.  Als maximum stijgingsgraad wordt er 24 % genoteerd !  Je kan ook via Vall de Ebo gaan, dat is minder zwaar maar dan heb je eerst de 8 km lange klim naar Vall de Ebo.  Via Adsubia doe je de zwaarste kant aan!

 

Foto's : EDWIN HUGE van Wonen en fietsen in Spanje.

Links

WONEN EN FIETSEN IN SPANJE : Website van Edwin en Cokky, 2 fietsende nederlanders die in de Jalon-vallei wonen.  Helaas is er een probleem met hun vorige weblog waarop heel veel fietsinfo staat!  (HIER kan je echter een back-up van hun weblog terugvinden) Edwin is een uitstekende fietser en kent het gebied op zijn duimpje!

CASA DEL FUENTE : Vakantiehuis in Sagra.  Uitstekende locatie om te verblijven.

 

VUELTA TURISTICA : Fietsvakanties met ex-prof  Jurgen Van Goolen.  Je kan er ook fietsen huren.

 

BAQUET BIKE CENTER : Organiseert  vanuit Calpe fietsvakanties, in het beste hotel van Calpe : Gran sol y Mar..

     Fietsroutes : Fietsroutes van deze organisatie, kaart.

 TOPBIKES RENTAL : fietsverhuur door patrick Deneut.

 

LIJST VAN COLS in communidad Valenciana (Altimetrias.net)

 

CICLOS TONY : Fietsenwinkel/hersteller in Calpe, heeft oa : Scott, Pinarello, De Rosa, Giant , Look, Orbea.  Heeft ook huurfietsen (Orbea).

 

FIETSEN BORONAT : De gewezen fietsennmaker van johan Bruyneel in Gata De Gorgos.  Verhuurt eveneens elektrische fietsen!!

CRONO BIKE : Fietswinkel in Altea, verhuur fietsen.

 

Klik op  links!

Berg op !

Of het de moeite is om te wisselen kan je bekijken in het verzetentabel hieronder.

Uiteraard zijn dit maar hulpmiddelen! Gewicht verliezen, de zwaartekracht is bergop onverbiddelijk, is misschien wel belangrijker! En bergop trainen!

 

Filmke Pedaalridders Calpe

3qPT6XOoC1Q

Klimtips van Tom Boonen.

Ben je niet de gevleugelde klimmer a la Contador? Lees dan volgende tips uit het "Ultieme Wielerhandboek " van Tom Boonen!

Leren klimmen

Echt klimmen valt natuurlijk moeilijk te trainen in Vlaanderen. Je moet al naar de Ardennen uitwijken om een helling van vijf kilometer en meer te vinden. Maar je kan wel net zo goed op vlakke wegen of op de piste trainen op souplesse. Hoe meer omwentelingen je kan maken, hoe vlotter je de berg opfietst. Souplesse is iets wat je opbouwt door te trainen. Wie zijn soepele pedaalslag niet onderhoudt, zal deze verliezen.

Het belangrijkste aan klimmen is een constant ritme te vinden dat je makkelijk kan aanhouden. Je ademhaling is hierbij de belangrijkste graadmeter. Zo lang je comfortabel blijft ademen, zit je goed. Raak je buiten adem, dan ga je te hard. Krachten overhouden is het belangrijkste op een col. Zet dus snel je eergevoel opzij in de bergen en laat snellere mannen gaan. Je zal zien dat als je gewoon je eigen tempo rijdt, je onderweg wel een paar van die overmoedige gasten zal oprapen.

Je verzet is een individuele affaire. Profrenners hebben meestal een 25 als kleinste verzet. Voor veel wielertoeristen zal een 26 al het absolute minimum zijn. Bij het begin van een klim trap je beter een tandje te klein dan te groot. Voel je je goed, dan kan je altijd groter schakelen. Maar wie te groot rijdt, zal de vermoeidheid snel voelen. Dan is het meestal te laat om kleiner te schakelen. Een mogelijkheid is een aparte wielset en cassette te reserveren voor je uitstappen naar de cols. Dan kan je bijvoorbeeld over een handige 12-28 beschikken in de bergen, terwijl je voor ons vlakke land een 11 kan houden.

Tijdens de klim is het belangrijk om zoveel mogelijk in het zadel te blijven. Kom alleen uit je zadel voor de echt steile stukken of de haarspeldbochten. 'En danseuse' klimmen dient eigenlijk enkel om het tempo even op te drijven. Probeer je armen en bovenlichaam zo ontspannen mogelijk te houden